De oppositiepartijen SP en CDA willen opheldering van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over berichtgeving in De Telegraaf dat zijn departement een strafrechtelijk onderzoek naar de smeergeldaffaire van Ballast Nedam in Saudi-Arabië hindert.

Harry van Bommel (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) willen Timmermans daarover dinsdag in het vragenuurtje aan de tand voelen.

“Als dit klopt, is het raar dat de minister er niks van weet”, zegt Van Bommel. Hij zou het “uitermate kwalijk” vinden als Buitenlandse Zaken inderdaad het onderzoek dwarsboomt.

Kernvraag voor Omtzigt is of iemand binnen het ministerie zich heeft bemoeid met de Nederlandse rechtsgang. Hij wijst er op dat Nederland in het kader van de mensenrechten en de rechtsstaat altijd andere landen vraagt corruptie te bestrijden.

Steekpenningen voor bouwopdrachten

Ook Van Bommel stelt dat Nederland altijd de eerste is om met de vinger te wijzen naar landen met een slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten. “Maar bij Saudi-Arabië laten we heel veel passeren. Dit lijkt nog een tandje verder te gaan dan de koopman voorrang geven boven de dominee. Als dit waar is, is er gewoon sprake van criminele feiten.”

De zaak draait volgens De Telegraaf om betalingen door Ballast Nedam van honderden miljoenen euro's aan steekpenningen aan Arabische functionarissen in ruil voor bouwopdrachten. Het ministerie zou vrezen voor ernstige beschadiging van diplomatieke en economische belangen in de Arabische regio door het proces.

Ministerie ontkent betrokkenheid

Minister Timmermans ontkent dat hij of zijn ministerie betrokken is geweest bij een onderzoek naar steekpenningen die door Ballast Nedam zouden zijn betaald in Saudi-Arabië. Op Facebook zegt Timmermans dat Buitenlandse Zaken "op geen enkele manier'' betrokken is geweest bij het onderzoek, "laat staan dat wij iets tegen zouden houden''. Hij roept De Telegraaf op het 'misverstand' recht te zetten.

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie reageerde via Twitter op het krantenbericht: "Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeide zich niet met het strafrechtelijk onderzoek naar de smeergeldaffaire van Ballast Nedam in Saudi-Arabië. De berichtgeving daarover is onjuist."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl